Termékleírás
GAL Halkollagén peptidek
A GAL Halkollagén a Naticol® francia halkollagénjét használja, méghozzá annak leginkább előemésztett változatát, ahol a peptidek átlag mérete már 2000 Dalton alatti, így gyorsan és maradéktalanul hasznosul. Lényeges különbség még, hogy ez a kollagén Neu5Gc-mentes, ezért azon szigorú autoimmun diétát követők számára is javasolt, akik a Neu5Gc tartalmuk miatt kerülik az emlős állatoktól származó élelmiszereket (a kollagének többnyire sertés vagy marhabőrből készülnek). A sertés és marhakollagénekhez képest több glicint tartalmaz.
A Neu5gc egy sziálsav származék, mely nagy mennyiségben található meg minden emlős állat húsában, zsírjában, bőrében, szerveiben, vérében, egyszóval mindenében. Egyes rákos megbetegedések (főleg mellrák) kialakulásában a Neu5gc-nek szerepe van több vizsgálat szerint és a gyakori vörös hús fogyasztás esetén megfigyelt fokozottabb rákkockázatot is ennek tulajdonítják ezek a vizsgálatok. (Fontos megjegyezni, hogy vannak nagy mennyiségű emlőst, azaz Neu5gc-t fogyasztó népcsoportok, akik rendkívül egészségesek és a rák is ismeretlen a körükben, így egyértelműen kontextus függvénye is, hogy mikor válik károssá a Neu5gc.
Bárki profitálhat a Neu5gc-t tartalmazó élelmiszerek elkerüléséből/csökkentéséből, de különösen fontos ez pajzsmirigy problémával küszködőknek! Más autoimmun betegségek esetén is érdemes lehet mérsékelni, de mindenesetre amíg Autoimmun Protokollt (AIP) tartunk, tanácsos.
A kollagén egy óriásfehérje, ami nagy mennyiségben található meg a bőrünkben, csontunkban és porcainkban. Az állati bőr, csont és porc elfogyasztásával (pl.: csontleves, kocsonya, stb) hozzá is juthatunk sok kollagénhez, azonban ez nagyon nehezen emészthető. A kollagén az emésztés során kisebb alkotóira, peptidekre, majd egy része utána aminosavakra bomlik, így jut a véráramba, hogy aztán a bőrben és ízületekben kifejthesse hatását.
A Gal Halkollagénben lévő kollagén már eleve peptidek formájában van jelen, azaz előemésztett, hidrolizálva van. Így a felszívódása már jó, és az emésztésünket sem terheli. Ez az emésztést már alig igénylő kollagén peptid (hidrolizált marhakollagén) segíti a bőr fiatalos rugalmasságának megőrzését és az ízületek megfelelő működésétét, hajlékonyságát.
A bőrre és ízületekre kifejtett hatás csak kollagén peptidek fogyasztásával kapcsolatosan igazolt, nem előemésztett (táplálkozásból fogyasztott) kollagén esetében nem. (Fontos megjegyezni azonban a gyomor- és bélnyálkahártyára a táplálékból származó, nem előemésztett kollagén a jó hatású egyes szakemberek szerint).
A modern nyugati táplálkozásból szinte teljesen hiányoznak a kollagén-fehérjék, hiszen fehérjeforrásaink nagyrésze színhúsokból származik, és nem a kollagén-tartalmú állati részekből (csont, bőr, ízületek stb.). Persze, hisz pacalt, kocsonyát, csontlevest, körömpörköltet és hasonlókat manapság egyre ritkábban eszünk. Nagy hiba! Mivel az állati szervezet fehérje-tartalmának is jelentős része kollagén-fehérje, és őseink illetve a mai vadászó-gyűjtögető népek fehérje-bevitelének szinte teljes egésze állati eredetű, ezért logikus, hogy a fehérje-bevitelük komoly hányada kollagén típusú kellett hogy legyen. Ebből számomra az következik, hogy evolúciónk során a magas kollagénfehérje-fogyasztáshoz adaptálódtunk, ez számunkra az egészséges.
Mire jók tehát a kollagén peptidek
Bőr és haj
- Csökkenti a nagyobb ráncok mélységét, és megállítja újabbak kialakulását, kisebb ráncokat segít eltünteti.
- Fokozza a bőr hidratáltságát és feszességét.
- Fokozza a bőr kollagén- és elasztin-tartalmát, így a rugalmasságát.
- Növeli a bőrben mért hemoglobinszintet, tehát javítja a mikrocirkulációt.
- Csökkenti az arcbőr zsírosságát, így az akné előfordulását, súlyosságát.
- Vastagabb, sűrűbb hajhoz, gyorsabb hajnövekedéshez segít.
- Csökkenti a szeborreát (a hajzsírosodást és a korpásodást).
- Csökkenti a diffúz és férfias típusú hajhullást (férfiaknál és nőknél is).
Egyéb jótékony hatások
- Csökkenti az ízületi fájdalmakat.
- Fokozza az alvás hatékonyságát (a glicin-tartalma miatt).
- Fokozza a tanulási képességet, az emlékező-, felidéző-képességet stimuláció nélkül (glicin).
- Fokozza a nagyagyban az új idegsejtek termelődését (erre csak egérkísérletet végeztek).
- Segíti csökkenteni az étvágyat az emésztőrendszer által termelt hormonok kiegyensúlyozása által.
- Fokozza a perifériális keringést (fejbőr és ujjak).
Felhasználás, adagolás
Napi 2,5 – 5 g fogyaszása is elég lehet, de legjobb napi 5-10 g-ot fogyasztani.
Bármilyen folyadékba belekeverhető, íze semleges. Egy reggeli turmixban kiváló.
Figyelmeztetés!
Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot.
Gyermekek elől elzárva tárolandó.
Összetevők
Kollagén peptidek (hidrolizált halkollagén)
Kiszerelés
Zacskós termék - 150g
Száraz, hűvös helyen tárolandó.
Minőségét megőrzi: lásd a dobozon
Gyártja és forgalmazza: GAL Vital SynergyTech Kft.
Forrás: www.gal.hu
Átlagos tápérték
GAL Halkollagén peptid | |||||
Tápanyagérték | 100 g | 10 g | 5 g | ||
Energia kJ (kcal) | 1581 kJ (372 kcal) | 158 kJ (37 kcal) | 78 kJ (18 kcal) | ||
Zsír | 0 g | 0 g |
0 g | ||
Szénhidrátok | 0 g | 0 g | 0 g | ||
Fehérje | 93 g | 9.3 g | 4.6 g | ||
Só | 0.7 g | 0.07 g | 0.04 g |
Termékjellemzők
Termékcsoport | Kollagének |
Használat ideje | Felkészülés |
Adagolási forma | Por |
Gluténmentes | Igen |
Laktózmentes | Igen |