Termékleírás
Multivitamin: Gal + Multivitamin
A GAL Multivitamint a legújabb kutatások fényében fejlesztették ki, szem előtt tartva a természetességet és életszerűséget. Azaz minden vitamint, ásványianyagot, nyomelemet ideális formában, mennyiségben és arányban tartalmaz, nem eltérve attól, ahogyan ezekhez állandó tápanyagdús, változatos táplálkozással juthatnánk. Ezen hatóanyagok mindegyike természetben megtalálható forma, jelentős részük organikus termesztésből származó (bio) gyógy- és fűszernövényekből van kivonva, így azon ko-faktorokból is tartalmaz, amelyek e növényekben aligha véletlenül vannak jelen a bennük lévő vitaminok/ásványok mellett.
A mennyiségek esetében végig fontosnak tartották, hogy a napi adag biztosan tartalmazza a hatásosnak talált dózist, de semmi esetre se lépje túl az életszerű mennyiségeket, azaz azt a mennyiséget, amit táplálkozással már nem is lehetne fedezni sehogyan sem. Ahol tehát azt látjuk, hogy a termék valamiből az NRV (hivatalosan ajánlott napi bevitel) több száz vagy akár több ezer %-át tartalmazza, nem kell megijedni (pl. egy marék kagyló kb. 2000%-át tartalmazza a hivatalosan ajánlott B12-mennyiségnek, és mégis nagyon is egészséges lenne naponta ennyi kagylót vagy B12-t elfogyasztani). Ez azért van így, mert a hivatalosan ajánlott értéket valójában inkább „az életben maradáshoz feltétlenül szükséges minimális mennyiség”–nek kellene hívni… Az NRV igen ritkán reprezentálja a valóban ideális mennyiséget.
Talán meglepő, de legalább annyira fontos az is, hogy mi nincs benne, mint az, hogy mi mindent tartalmaz… Hiszen éppen ez ösztökélte a gyártót egy új multivitamin megalkotására, mert úgy látták, hogy nincs egy sem itthon és az EU-ban, amiben ne lenne legalább egy olyan összetevő, amiért e sorok írója mondjuk be nem szedné, ha fizetnének sem… (és itt elsősorban nem is a segédanyagokra, hanem a hatóanyagok rossz formáira vagy éppen túlzott mennyiségeire gondoltak).
Bár minden felhasznált hatóanyagforma eleve kiváló felszívódással rendelkezik, azt BioPerine®-nel is fokozták. Továbbá arra is ügyeltek, hogy a vízoldékony és zsíroldékony összetevőket ne keverjék, hogy a számunkra ideális hasznosulást és stabilitást biztosító mátrixban lehessenek külön-külön:
A vízoldékony (hidrofil) összetevők egy gyomorsavnak ellenálló, vegán kapszulában kaptak helyet, így azok mind sértetlenül túljutnak a gyomron, egyenesen a felszívódásukhoz ideális helyre, a vékony-, majd a vastagbélbe kerülnek.
A zsíroldékony (lipofil) összetevők pedig a belekből közvetlenül, gyorsan felszívódó, epesavat nem igénylő MCT-olajban oldva, természetes tokoferolokkal/tokotrienolokkal és görög zsálya-kivonattal stabilizálva vannak jelen, olajos cseppek formájában.
A korábban már sokszor és sok helyen bemutatott vitaminokon (pl. D-, E- és K-vitaminok), ásványi anyagokon (pl. magnézium) és étrend-kiegészítőkön (pl. halolaj) most nem mennék végig, aprólékosan bemutatva, hogy mi, miért van benne, miért annyi, és miért olyan formában. Viszont kiemelnék pár olyan összetevőt, amit fontosnak érzek elmagyarázni; hogy miért van benne például jód, kolin és A-vitamin, miért van metilfolát folsav helyett, illetve miért nincs benne vas.
Lássuk hát részletesen.
A jód (és a szelén)
A jód nem csak a pajzsmirigynek fontos. Többek közt az agy, petefészkek, női mellek, herék jód felhasználása is magasabb, mint a pajzsmirigyé, amennyiben a szervezet jód készlete elégséges, azaz ideális esetben. A pajzsmirigy problémák egyik fő oka minden esetben a jód hiánya és így a jód hiányos táplálkozás ajánlása biztos katasztrófát fog okozni idővel (az egy másik probléma, hogy pajzsmirigy hormon tartalmú gyógyszerek szedése mellett az értékek jobbak lehetnek jód hiányában, de a probléma okát ettől még egyre tovább fokozza a jód hiánya).
A kolin-só
A megfelelő mennyiségű kolin fogyasztása azért fontos, hogy agyunk, idegrendszerünk, májunk, veséink megfelelően működjenek, sőt minden sejtünk megfelelő működéséhez fontos.
Jelentős mennyiségben természetes élelmiszerek közül csak a tojássárgája, máj, velő és agy tartalmazza. Ezek közül tojást és májat sokan esznek. Egy darab tojássárgája 120-150 mg kolint tartalmaz, míg 10 dkg máj kb. 400 mg-ot tartalmaz. Az erős hőkezelés árt neki, de a főzés/párolás nem sokat.
Napi minimum 500 mg kolint kellene fogyasztania mindenkinek (425-550 mg közt van a hivatalos ajánlás is). Ki eszik meg átlag napi 4 tojássárgáját legalább? Vagy csak napi hármat, de akkor heti minimum kétszer májat is? Remélem sokan. Viszont aki nem, annak fontos pótolnia. Az emberek többsége jelentős kolin-hiányban szenved.
A-vitamin
Miért fontos és veszélyes is egyben az A-vitamin pótlás és hogyan optimális?
A szervezetünkben lévő A-vitamin (retinol) két forrásból származhat:
- Az ételeinkben (főleg zöldségek) lévő karotinoidokat (főleg az alfa- és béta-karotint) a szervezetünk átalakítja retinollá (A-vitaminná)
- Állati eredetű élelmiszerekben eleve van A-vitamin (retinol)
Az A-vitamin hiánya és többlete is káros. Többlete relatív D3-vitamin hiányt is okoz receptor szinten, ezért is káros (és emiatt a D3 csökkenti a toxicitását). Karotinoidokból a szervezet viszont csak annyit alakít át retinollá, amennyit kell, így az nem túladagolható (bár egy vizsgálatban mind az A-vitamin, mind a béta-karotin pótlást károsnak találták: dohányosoknál fokozta a tüdőrák kockázatot ezek szedése. Azonban a vizsgálatban szintetikus béta-karotint használtak és a karotinoidok élelmiszerekben sosem csak béta-karotin formában vannak, mindig van min. alfa-karotin is mellette, így életszerűtlen és ugyanaz a probléma áll fent, mint egy másik vizsgálatban, ahol az E-vitamin pótlást találták károsnak… kiderült, hogy csak alfa-tokoferolként volt ott is az E-vitamin, holott a gamma-tokoferol pl. hatásabb sok tekintetben és több hatása is van és a természetes élelmiszerekben a tokoferolok mindig együtt találhatóak meg, így az E-vitamint egyoldalúan csak-alfa-tokoferolként szedni még akkor is káros, ha az természetes forrásból van, ugyanis a szöveti tokoferol arányt eltolja. Szedünk valamit, ami jó, de ezzel arányaiban lecsökkentünk valamit, ami még jobb… a nettó hatás tehát negatív.)
Visszatérve az A-vitaminra. Vegyes karotinoidok formájában szedve tehát semmi kockázata nincs, nem lehet túlzásba vinni, mert a szervezet csak annyi retinolt állít elő, amennyit kell. Retinol formájában pedig könnyen túladagolható. Kézenfekvő, hogy hát akkor vegyes karotinoidok formájában szedjük…. Azonban cink hiányában nem tudjuk megfelelően átalakítani. No de akkor szedjünk cinket is, nem gond. Igen ám, de vannak, akik genetikai okokból nem képesek még megfelelő cink bevitel esetén sem elegendő retinolt előállítani karotinoidokból. Nekik fontos az A-vitamin retinol formában is!
Lényeges A-vitamin (retinol) tartalma szinte csak a májnak van. 10 dkg máj kb. 20 ezer NE A-vitamint tartalmaz (10-80 ezer NE közt). Napi kb. 2-8 ezer NE retinolra van szüksége a szervezetünknek. Ennél kevesebb vagy több is káros. Azaz, aki heti min. 1x eszik májat, az már nem lesz A-vitamin hiányos, de aki pl. heti 2-3-szor eszik májat és mellé még szed napi 5000 NE felett retinolt (pl. multivitaminnal), az már sok lehet… aki nem eszik májat, annak meg optimális lenne.
A fentiek miatt a Multik és Babavárók 5000 NE ún. A-vitamin ekvivalenst tartalmaznak, melynek fele, 2500 NE vegyes karotinoidokból származik, RSPO minősítésű (azaz „orangután-barát”) vörös pálmagyümölcsből nyert karotinoidokból (alfa-, béta és gamma-karotinoidokból főleg, de egyéb karotinoidokat is tartalmaz, likopint is, bár ez nincs feltüntetve, mert abból nem csinál a szervezet A-vitamint). A másik fele (2500 NE) pedig retinolból. Így akik nem esznek májat és genetikai okokból átalakítani sem tudják a zöldségekben lévő karotinoidokat retinollá, ők is jutnak már éppen elegendő mennyiségű retinolhoz, míg aki sok májat eszik, nekik sem lesz túlzás a napi +2500 NE retinol. A termék cink tartalma pedig bőségesen elegendő ahhoz, hogy a karotinoidokból való retinol konverziót maximalizálja, ott ahol ez a szűk keresztmetszet.
Metilfolát - folsav
A B9-vitamin folsavként ismert. Azt kell tudni, hogy a természetben folsav nem található, sem élelmiszerekben, sem a szervezetünkben. A folsav egy teljesen természetidegen anyag. A természetben ún. folátok találhatóak meg (növényi eredetű élelmiszerekben, de állatiban is), illetve mivel az állatokban (és emberekben is) az elfogyasztott élelmi folátok metil-foláttá alakulnak, így állati élelmiszerben metil-folát is megtalálható a folátok mellett. A metil-folát az aktív forma, így csak az számít, hogy mennyi metil-folát van a szervezetünkben.
Minden olyan terméket, ami a B9-vitamint folsav formájában tartalmaz fontos ezért elkerülnie az emberek többségének. A B9 leghatásosabb, aktív és természetes formája a metil-folát (mind a kálcium sója, mint a glükozamin-sója megfelelő), de a folinsav (pl kalcium-folinát) is megfelelő a legtöbbeknek, kivéve a homozigóta MTHFR mutációval rendelkezők számára (lakosság kb 10%-a).
Mivel az aktív metil-folát formából bárkinek elég 200 mcg is (még terhesség esetén is), de a több sem okoz semmi gondot, ezért 200-600 mcg közt tartalmaznak termékeink (és semennyi folsavat).
Vas
A vasnak erősen oxidatív, roncsoló hatása van a szervezetünkben minden sejtünkre nézve és ezért fontos minél alacsonyabban tartani a szabad vas szintünket. Ugyanakkor szervezetünk számos funkciójában van nélkülözhetetlen szerepe, így hiánya is probléma.
A vas a kórokozók többsége számára is fontos tápanyag, így a vaspótlás is és eleve a nem alacsony vas szint is fokozza a kórokozók szaporodását, és így bármilyen krónikus vagy akut fertőzést súlyosbít. Éppen ezért sejtjeink ideális esetben a vasat ferritinhez kötve tárolják, főleg fertőzés esetén, mert a kórokozók többsége számára ferritinhez kötve a vas nem hozzáférhető. Ez a szervezetük fő stratégiája a kórokozók vastól való megfosztására és így a fertőzések elleni védelemének is. A vas szállításában is lényeges szerepe van a ferritinnek, ahogyan a szabad vas szintünk szabályozásában is: Ha több vasra van szüksége szervezetünk egy részének (pl. immunsejteknek peroxid képzéshez, amit káros sejtek/kórokozók ellen használ fel), akkor a ferritin oda szállítja a vasat, míg ha megnő a vas szintje a vérünkben, akkor a ferritin elraktározza a felesleget és ezzel lecsökken a vas az ideálisan alacsony szintre.
A vaspótlás és vasban dús ételek gyakori fogyasztása ezen felül azért is probléma, mert a bélflórára és eleve a bélrendszerre káros hatással van. Tehát az első lépcső, ahol kárt tud okozni, az az emésztő rendszerünk. Onnan a véráramba jutva pedig eljut minden sejtünkhöz is és az oxidációja során káros anyagok képződésével károsítja a vér összetevőit, illetve a sejtjeinket. A kórokozókat pedig felszaporítja (főleg a sejten belülieket, de kívülieket is szaporíthatja). Ellenben, ha a ferritin szintünk elegendő és a vas bevitelünk sem túl magas, akkor mindezen káros hatásai megszűnnek vagy legalábbis lecsökkennek. A bélrendszerre való káros hatást azonban nem szünteti meg a ferritin, ezért is fontos, hogy ettől még alacsony szinten tartsuk a vas bevitelünket (megfelelő ferritin jelenlétében kevés vas is elegendő, mert fokozza a felszívódását és a megfelelő helyre való szállítását).
Terhesség esetén különösen fontos, hogy alacsony maradjon a vas szintünk, miközben optimális szinten legyenek a vas tartalékaink is. A vas szint rendezése tehát jobb, ha nem vas pótláson keresztül történik, mert ez utóbbi a magzatra is káros. Egy 2014-es olasz vizsgálatban közel 300 vashiányos, illetve vérszegény (vas hiányos anémia) kismamát osztottak két csoportra. Az egyik csoportban lévő 156 kismama napi 2 x 100mg laktoferrint kapott, míg a másik 139 kismama napi 560 mg vas-szulfát kiegészítést. A laktoferrint (vas nélkül!) szedő csoportban a vas összes vizsgálati mutatója (haemoglobin, vas, ferritin, stb) jelentősen javult, azaz a vashiányos állapot és vérszegénység teljesen megszűnt, míg a vasat szedő csoportban semmi sem javult, viszont tovább romlott. A csak laktoferrint szedő vashiányos kismamák körében nem fordult elő semmilyen mellékhatás és szervezet szintű gyulladást mutató értékeik is javultak, míg a vasat szedő vashiányos kismamák csoportjában a gyulladás szint tovább romlott, ráadásul több mint 16%-uknak okozott észrevehető mellékhatásokat is a vas pótlás. A legmeglepőbb a vizsgálat során azonban az volt, hogy a vasat nem, csak laktoferrin szedő kismamáknál egyetlen vetélés sem történt és az összes kisbaba egészségesen megszületett, addig a vasat szedő kismamáknál 5 vetélés történt, azaz az esetek 4%-ában!
Mit tegyünk tehát, ha vashiányosak vagyunk?
Bár a ferritin szint alacsonyan tartásának is lehetnek élethosszra gyakorolt előnyei (20 ng/ml környékén), mégis érdemes 50 ng/ml körüli értékre (50-75 közt) törekedni, különösen terhesség esetén. Ha ebben az érték tartományban vagyunk, akkor nem számít a vas szintünk, nem baj, ha alacsony, sőt még jó is. A laktoferrin többnyire gyorsan megnöveli a vas szintünket, ahogyan az említett vizsgálatban is látszik és csökkenti a vas káros hatásait (megfosztja a kórokozókat a vastól, segíti a vasat az egészséges sejtekhez szállítani, fokozza a vas felvételét a sejteknek, miközben vas fölösleget biztonságos ferritin formában tárolni segíti).
A ferritin szintet a C-vitamin is segíti emelni. Ellenben a vas- és ferritin szintet is csökkenti a kávé, csoki, tea, magvak, hüvelyesek, teljes kiőrlésű termékek és egyéb fitinsavakat, katechineket tartalmazó élelmiszerek.
Vashiánnyal tehát csak akkor foglalkozzunk, ha a ferritinünk alacsony (50 ng/ml alatt van). Ez esetben pedig először laktoferrin és C-vitamin szedésével, valamint a vas/ferritin szintet csökkentők kerülésével próbáljuk meg rendezni ferritin szintünket. Napi min. 2 x 100 mg laktoferrin (többet is lehet nyugodtan, akár 2x300 mg-ot is) + napi min. 2000 mg C-vitamin (lehet akár 10 ezer mg-ot is, de a megfelelő felszívódás miatt fontos, hogy egyszerre max. 1000 mg-ot szedjünk be), illetve a tea/kávé/csoki/hüvelyesek/magvak/teljes kiőrlésű „barna dolgok” fogyasztásának csökkentése.
Ha ez esetleg nem rendezte volna a ferritin szintünket (és így a vas státuszunkat), akkor a legjobb, ha elkezdünk több májat (pl. heti 3x) fogyasztani és/vagy több vöröshúst vagy más (lehetőleg állati eredetű) vas tartalmú élelmiszert is az előbb ajánlott intervención felül (a C-vitamint érdemes a vas tartalmú ételekkel együtt beszedni, főleg ha növényi eredetű a vas forrás). Ennek már így biztosan működnie kell, de ha valaki nem hajlandó pl. májat enni gyakran és sehogy nem akar a ferritinje 50 ng/ml-es értékre emelkedni, azaz ha minden kötél szakad, akkor érdemes csak vas pótlásra gondolni gyógyszerrel vagy kiegészítővel (és főleg csak ha 30 ng/ml-t sem éri el a ferritin).
Adagolás
1 db Lipofil olajkapszula (barna) + 1 db Hidrofil gyomorsav-ellenálló, vegán porkapszula (narancssárga) + 5 ml (4,3 g) komplementer italpor + 13 csepp kolin-cseppek.
Fogyasztási javaslat:
- Lipofil olaj- és Hidrofil por-kapszulák: A kétféle kapszulából 1-1 db-ot vegyünk be étkezéskor, lehetőleg reggelihez vagy ebédhez, és ne vacsorához. Egyszerre és külön-külön is bevehetők. Ritkán fordul elő, de amennyiben a magas vitamin-/ásványianyag-tartalma miatt a porkapszula bármilyen emésztőrendszeri diszkomfort-érzetet okozna, úgy javasolt közvetlenül étkezés előtt bevenni.
- Komplementer italpor: A hasznosulás maximalizálásához legjobb több részletben fogyasztani (pl.: 5 x 1 ml-t vagy 2 x 2,5 ml-t), de egyszerre is beszedhető a teljes napi adag. Mérőkanalat a dobozban talál. Amennyiben 1 vagy 2 részletben szedjük be, akkor javasolt étkezéskor vagy utána, míg ha az ideálisabb több részletben való szedést választjuk, akkor azt bármikor tehetjük. Ha érzékeny a gyomra vagy kevés a gyomorsava, fogyassza több részletben (pl.: 5 x 1 ml-t).
Kolin-cseppek: Napi 13 csepp szedését javasoljuk. Egyszerre is beszedhető, vagy eloszlatva a nap folyamán. Étkezéssel vagy anélkül. Bármilyen folyadékba vagy ételre is cseppenthető. Erős íze miatt töményen ne fogyassza! Nem hőérzékeny, így forró ételbe is keverhető. Sós íze miatt a só egy részét is helyettesíthetjük vele.
Összefoglalva: Beszedhető minden (kapszulák + italpor + cseppek) egyszerre is bármelyik főétkezéskor, de ha az emésztőrendszerünk érzékeny és/vagy a maximumot szeretnénk kihozni a termékből, akkor az italport érdemes több részre elosztva szedni.
Figyelmeztetés!
Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot.
Gyermekek elől elzárva tárolandó.
Összetevők
GAL+ Multivitamin Lipofil-esszencia lágyzselatin kapszulák (30 db): Golden Omega® halolaj-koncentrátum, kapszulahéj (zselatin, glicerin, víz, karamell, édesítőszer: sztevial-glikozidok sztívia-levél kivonatból, kristályvanillin), d-alfa-tokoferol és vegyes tokoferolok, magas karotinoid- és tokotrienol-tartalmú RSPO-minősített vöröspálma-gyümölcs-kivonat, zsálya-kivonat, 2% menakinon-7-tartalmú olívaolaj, 2% kolekalciferol-tartalmú MCT-olaj, retinol-palmitát, fillokinon.
GAL+ Multivitamin Hidrofil esszencia gyomorsav-ellenálló vegán kapszulák (30 db): L-aszkorbinsav, kapszulahéj: cellulóz (HPMC), d-kalcium-pantotenát, cink-biszglicinát, tiamin-hidroklorid, szelénes élesztő (inaktív), bio barnamoszat, piridoxin-hidroklorid, riboflavin, nátrium-borát, niacinamide, bio bambusz-kivonat, réz-glükonát, bio növényi kivonat (amla- és guava-gyümölcs, szent bazsalikom- és curry-levél, és citromhéj vizes kivonatainak mátrixa), piridoxal-5-foszfatáz, bio mustármag-kivonat, BioPerine® feketebors-kivonat, biotin, metil-folát kalcium-sója, krómium-pikolinát, kapszulahéj bevonata: gyomorsavnak ellenálló természetes gellángumi, kálium-jodid, nátrium-molibdenát, metilkobalamin.
GAL+ Multivitamin Komplementer italpor (30 adag): Magnézium-L-laktát, L-aszkorbinsav, taurin, metilkobalamin.
GAL+ Multivitamin Kolin-só cseppek (30 adag): Kolin-klorid, víz.
Kiszerelés
Dobozos termék - 30 db kapszula + cseppek - 30 adag
Száraz, hűvös helyen tárolandó.
Minőségét megőrzi: lásd a dobozon
Gyártja és forgalmazza: GAL Vital SynergyTech Kft.
Forrás: www.gal.hu
Összetevők
Termékjellemzők
Termékcsoport | Vitaminok |
Használat ideje | Felkészülés |
Adagolási forma | Kapszula |
Gluténmentes | Igen |
Laktózmentes | Igen |
Mesterséges édesítőszerektől mentes | Igen |