A holland HAN University of Applied Sciences Nijmegen kutatócsoportja egy nemrégiben közzétett tanulmányban (1) azt vizsgálta, hogy a növényi alapú étrendre való átállás hogyan befolyásolja a fehérje elérhetőségét és ezáltal a megfelelő fehérjebevitelt az időseknél. A vizsgálatban több mint 600, 65-79 év közötti felnőtt vett részt, akik étkezési szokásaikat táplálkozási kérdőíveken rögzítették.
A fehérje elérhetősége flexitáriánus, pescetáriánus, vegetáriánus és vegán étrendben
A kutatók azt akarták felmérni, hogy a flexitáriánus (vegyes étrend), pescetáriánus (vegetáriánus, halat tartalmazó), vegetáriánus vagy vegán étrend milyen mértékben befolyásolja a fehérje elérhetőségét. A fehérje elérhetősége azt jelzi, hogy a szervezet mennyire tudja a bevitt fehérjét endogén fehérjévé alakítani. Ennek mérése érdekében a tudósok nem csak az elfogyasztott fehérje teljes mennyiségét vizsgálták, ahogyan az a korábbi tanulmányokban gyakran előfordult (2), hanem az elfogyasztott fehérje minőségi hozzáférhetőségéhez is igazodtak.
Tanulmány figyelmeztet az elégtelen fehérjebevitelre
A tanulmány kimutatta, hogy minél magasabb a növényi eredetű fehérje aránya az étrendben, annál alacsonyabb a fehérje minősége és mennyisége. Az alacsonyabb fehérje minősége miatt a vegán étrend jelentősen csökkentette a fehérje elérhetőségét - mintegy 50%-kal kevesebbet, mint a húsevő étrend -, ami azt jelentette, hogy az idősebb fogyasztók nagy része (83%) (1) közel sem tudta kielégíteni a napi ajánlott fehérjeszükségletét. Ezzel szemben a flexitáriánus, pescatáriánus vagy vegetáriánus étrend, amely legfeljebb 60%-ban tartalmazott növényi fehérjét, nem mutatott elégtelen fehérjebevitelt az idősebb felnőtteknél.
A vizsgálat tanulságai
A különböző étrendek összehasonlításakor fontos, hogy ne csak a teljes fehérjebevitel mennyiségi szempontját vegyük figyelembe, hanem a fehérje minőségi elérhetőségét is. A tanulmány szerzői rámutatnak, hogy a magas minőségű és elegendő mennyiségű fehérjét tartalmazó vegán étrend lehetséges, ha törekszünk a fehérjeforrások megfelelő kombinációjára. Megemlítik, hogy a vegán étrendet követő emberek általában alapos táplálkozási ismeretekkel rendelkeznek (3), és jól tájékozottak azzal kapcsolatban, hogy mely táplálékkiegészítők támogatják a vegán étrendet.
Vegán fehérje a SPONSER-től a legmagasabb minőségű fehérjével:
PREMIUM PLANT PROTEIN: A vegán sporttáplálkozás újítása
A SPONSER® új vegán fehérjepor keveréke innovatív növényi fehérjeforrások egyedülálló kombinációja a kiváló minőségű aminosavprofil érdekében. Míg a hagyományos vegán fehérjekészítmények gyakran csak 1-2 növényi fehérjét kombinálnak, a mi PREMIUM PLANT PROTEIN-ünk sokoldalú kombinációt tartalmaz, beleértve az innovatív PeptiStrong™-ot is. Ez egy fáva babból származó fehérjehidrolizátum, amelynek bioaktív peptidjeit az AI-nak köszönhetően fedezték fel, és elismerték, hogy rendkívül hatékony az izomfehérje szintézisében. A terméket emellett esszenciális aminosavakkal, D-vitaminnal, ásványi anyagokkal és kreatinnal is gazdagították. A fehérje támogatja az izomtömeg kialakulását és fenntartását. A kreatin, a kalcium, a cink és a D-vitamin különösen fontos tápanyagok a vegán étrendben. A PREMIUM PLANT PROTEIN kiváló minőségű edzéstámogatást nyújt az erő- és állóképességi sportolóknak, valamint a kevésbé sportos vegánoknak és általában az idősebbeknek, akik számára az optimalizált aminosavprofil különösen fontos.
PeptiStrong az izomerőért és növekedésért
Egy klinikai vizsgálatban sikerült kimutatni, hogy a PeptiStrong™ már napi 2,4 g-os adagolással is jelentősen növeli az izomerősséget (immobilizáció után), és a tejfehérjével azonos mértékben serkenti az izomfehérje szintézisét, sőt, még az erőnléti teljesítményt is hatékonyabban növeli (4). Ezáltal a hagyományos állati eredetű fehérjeforrások erős alternatívájává és kiegészítőjévé válik.
PeptiStrong a gyorsabb regenerációért
A PeptiStrong™ segít az izomfájdalom csökkentésében és az intenzív edzés vagy sérülés utáni gyorsabb regenerálódásban is. Ezt az izomkárosodás és a regeneráció klinikai markerei, valamint mérhető változók, például a 48 és 72 órával a kemény edzés után jelentősen javuló erőnléti teljesítmény igazolják (3).
PeptiStrong a vegán, fenntartható és etikus táplálkozáshoz
A PeptiStrong™ bárki számára alkalmas, aki növényi alapú étrendet követ. Újszerű, tudományosan tesztelt és - egy kellően fehérjedús étrend részeként - rendkívül hatékony növényi alternatívát kínál az állati eredetű fehérjekészítményekkel szemben.
VEGAN PROTEIN: alapvető kiegészítő vegánok számára
A borsóból, rizsből, élesztőből, csicseriborsóból és napraforgómagból származó fehérjét kombinálja, hogy egy kiváló minőségű vegán fehérjeport hozzon létre, amely az aminosavak teljes spektrumát és adagonként több mint 20 g fehérjét biztosít. A tisztán növényi forrásokból származó innovatív fehérjekeverék kiegyensúlyozott aminosavprofilt biztosít. A fehérje támogatja az izomtömeg kialakulását és fenntartását. Mivel a növényi alapú fehérjeforrások természetesen gazdagok élelmi rostokban, a fehérje és az élelmi rostok kombinációja a VEGAN PROTEIN-t értékes alapkiegészítővé teszi az alacsony szénhidráttartalmú étrend részeként.
Felhasznált irodalom:
1) Borkent JW et al. (2024): A vegan dietary pattern is associated with high prevalence of inadequate protein intake in older adults; a simulation study. J Nutr Health Aging. 2024 Oct;28(10):100361.
2) Hoffman SR et al. (2013): Differences between health and ethical vegetarians. Strength of conviction, nutrition knowledge, dietary restriction, and duration of adherence. Appetite. 2013 Jun;65:139-44.
3) Kerr A et al. (2023): Improved Strength Recovery and Reduced Fatigue with Suppressed Plasma Myostatin Following Supplementation of a Vicia faba Hydrolysate, in a Healthy Male Population. Nutrients. 2023 Feb 16;15(4):986.
4) Weijzen MEG et al. (2023): Vicia faba Peptide Network Supplementation Does Not Differ From Milk Protein in Modulating Changes in Muscle Size During Short-Term Immobilization and Subsequent Remobilization, but Increases Muscle Protein Synthesis Rates During Remobilization in Healthy Young Men. J Nutr. 2023 Jun;153(6):1718-1729.
Fotó kredit: Vlada Karpovich/Pexels