A nitrát élelmiszerekkel történő fogyasztásának számos pozitív egészségügyi hatást tulajdonítanak, az értágító és vérnyomáscsökkentő hatásoktól kezdve az izom- és idegrendszeri funkciókon keresztül, az immunrendszer javulásáig. (1-3).
A nitrátbevitel (a céklalé formában) a sportban is meghonosodott, amint azt a sportteljesítményre vonatkozó tanulmányok bizonyítják(4).
A megnövekedett NO-képződés az erek tágulását (értágulat, vasorelaxáció) okozza, ami jobb véráramlást és fokozott mikrokeringést eredményez. Az értágító hatás azt jelenti, hogy egységnyi idő alatt több izommunka végezhető el ugyanolyan oxigénfelhasználással, ami javítja az izomösszehúzódás energiahatékonyságát. Ennek eredményeképpen jobb teljesítmény, kisebb megerőltetés-érzet és gyorsabb regenerálódás várható. Ez különösen igaz az anaerob, nagy intenzitású és/vagy szakaszos edzésekre, valamint nagy magasságban vagy víz alatt végzett edzésekre. Az Ausztrál Sportintézet ezért a nitrátot vagy az étkezési nitrátot / céklalevet az A-kiegészítők közé sorolja, és bizonyos feltételek mellett javasolja a sportolóknak a szedését.
A nitrát természetes előfordulása
A nitrát természetes, szervetlen mikrotápanyagként bőségesen előfordul a zöldségekben gazdag étrendben, különösen a spenótban, a salátában és a céklában, bár a zöldségekben lévő nitrátra vonatkozó megalapozatlan felső határértékek még mindig érvényben vannak.
A nitrát és a biológiai hozzáférhetőséghez vezető út
Az emberi sejtek korlátozottan képesek a nitrátot a biológiailag aktív nitrogén-oxiddá (NO) redukálni. Ehelyett nagymértékben függünk a szájüregi mikroflóránktól, hogy az étkezési nitrátot nitritté redukálja, amely viszont a véráramban és a különböző szövetekben NO-ra bomlik, biztosítva a NO biológiai hozzáférhetőségét.
A baktériumölő szájvíz csillapítja a nitritkoncentráció növekedését nitrátbevitel után
A funkcionális orális mikrobióta fontossága nyilvánvaló, ha baktériumölő szájvizet használunk, amely mérsékli a nitrátbevitelt követő nitritkoncentráció-emelkedést (5-6). Ezért az étrend, a szájhigiénia és az egyén szájüregi mikrobiótájának összetétele nemcsak a sportteljesítményt befolyásolhatja, hanem a gazdaszervezet és a mikrobiom közötti kölcsönhatásoktól függően messzemenő hatással lehet a szisztémás egészségre.
Kapcsolódó cikkek:
https://resyncproducts.com/blogs/resync-blog/5-performance-enhancing-benefits-of-nitric-oxide-and-natural-nitrates
Felhasznált irodalom:
1) Philippu, A. (2016): Nitric Oxide: A Universal Modulator of Brain Function, in: Curr Med Chem. 2016;23(24):2643-2652.
2) Bogdan, C. (2015): Nitric oxide synthase in innate and adaptive immunity: an update, in: Trends Immunol. 2015 Mar;36(3):161-78.
3) Stamler, J. S. et al. (2001): Physiology of nitric oxide in skeletal muscle, in: Physiol Rev. 2001 Jan;81(1):209-237.
4) Jones, A. M. et al. (2021): Dietary Nitrate and Nitric Oxide Metabolism: Mouth, Circulation, Skeletal Muscle, and Exercise Performance. Med Sci Sports Exerc. 2021 Feb 1;53(2):280-294.
5) sponser.com / Nitrat & Athletic Performance, Remo Jutzeler