Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kazein - Az éjszakai fehérje

A kazein, azaz az éjjeli fehérje egy lassan felszívódó fehérje, amely biztosítja az izmok hosszútávú tápanyagellátását.
Emésztése akár nyolc óránál is tovább tarthat, emiatt lefekvés előtt célszerű fogyasztani, hogy megakadályozza az éjszakai izombontást.
A kazein lassú és fokozatos aminosav ellátást biztosít a szervezetnek, és támogatja az anabolikus folyamatokat. Ezenfelül több glutamint tartalmaz, mint a tejsavófehérje. 

MI AZ A KAZEIN?

A kazein az emlős állatok tejében megtalálható fehérje.  A tejfehérje 80% kazeinfehérjéből és 20% tejsavófehérjéből áll.
Biológia értéke magasnak tekinthető, de messze elmarad a tejsavófehérjétől.
Gazdag táplálékforrás, mert az 
aminosavak és szénhidrátok mellett még fontos ásványi anyagokat is tartamaz.

KAZEIN HATÁSAI ÉS ELŐNYE

  • Folyamatosan képes ellátni a szervezetünket a szükséges tápanyagokkal.
  • Támogatja az anabolikus folyamatokat.
  • Hosszan tartó aminosavpótlás biztosít
  • Biztosítja az optimális izomnövekedést, az izomtömeg megőrzés és a gyorsabb regenerációt.
  • Több glutamint tartalmaz, mint a tejsavófehérje.
  • Immunrendszer erősítő hatás
  • Fontos ásványi anyagokat tartalmaz (kalciumot, foszfor, kálium).

MIKOR KELL FOGYASZTANI A KAZEIN FEHÉRJÉT?

  • Lefekvés előtt
  • Edzés utáni étkezés kiegészítése vagy heyettesítése
  • Diéta során (mivel nagyobb az izomégetés veszélye)
  • Étkezések között (órákkal kitolható az éhségérzet)

MILYEN TÍPUSAI VANNAK A KAZEINNEK?

  • Micelláris kazein: A kazein fehérjék leghatékonyabb, ugyanakkor a leglassabban emészthető típusa. Mikroszűréses technológiával készül, melynek során a kazeint elkülönítik a tejsavótól, a zsírtól és a laktóztól. A mikroszűrésnek köszönhetően jóval kevesebb laktózt tartamaz, mint a többi kazein, így a laktózérzékenyek számára is ideális lehet. 
  • Kazein hidrolizátum: Egy előreemésztett kazein, amely lehetővé teszi a gyorsabb emésztést. Gyorsabban felszívódik a másik két kazeintípushoz képest.
  • Kazeinátok: A kazeinfehérjét nátrium- vagy kalcium lúgos vegyülettel kezelik. Legismeretebb formája a nátrium-kazeinát.