Főoldal / Táplálkozás / Szénhidrát feltöltés
Szénhidrát feltöltés

Szénhidrátok

Az izom tömegétől függően a test képes körülbelül 400-500 g szénhidrátot glikogén formájában raktározni. Fontos, hogy az intenzívebb edzéseket megkövetelő időszakokat glikogénnel feltöltve kezdjük meg. Fordítsunk kiemelt figyelmet arra is, hogy a fizikai aktivitás alatt a testet legalább 60-80 g szénhidráttal lássuk el óránként. Az elterjedtebb izotóniás italok körülbelül 70 g szénhidrátot tartalmaznak literenként. Amennyiben az előírtaknál hígabb formában készítjük el az italt, ne hagyjuk figyelmen kívül azt, hogy az így elvesztett szénhidrátot Liquid Energy Gel, Energy Bar vagy Maltodextrin formájában pótoljuk. Tanulmányok kimutatták, hogy a szénhidrátok több típusú ill. állagú bevitele akár 100 g plusz szénhidráthoz is juttathatja szervezetünket. Ezek értéke azonban függ az anyagcsere folyamatától és az edzési körülményektől is.


  Tippek a szénhidrát bevitelhez

Azon sportolók, akik ambíciózus célok eléréséért keményen edzenek fontos, hogy figyeljenek arra, hogy a szervezetüket megfelelő energiával lássák el edzés előtt, közben és után is. Megfelelő szénhidrát forrásokat találunk erre a Sponser kínálatában, az italok és energia szeletek formájában. Szoktassuk hozzá a testünket az edzések alatt a szénhidrát rendszeres utánpótlásához.


Milyen szénhidrátot és hogyan időzítve?

A kérdéshez tartozó kulcsfontosságú kifejezés, a Glikémiás Index. A Glikémiás Index méri, hogy a szénhidrát tartalmú ételek milyen hatással vannak a vércukorszintre. A rostos anyagokkal, fehérjékkel vagy zsírokkal kombinált szénhidrátok alacsonyabb index-el rendelkeznek, míg a glükóz vagy az olyan élelmiszerek, amelyek csak keményítőt tartalmaznak magasabb Glikémiás Index-el rendelkeznek. A szénhidrát tartalmú ételek legtöbb esetben tartalmaznak rostokat, fehérjét és zsiradékot, amelyek kifejezetten lassítják a vércukorszint emelkekedését, így érve el azt, hogy az ételben lévő energia a testben késleltetve és fokozatosan szabaduljon fel. Az ilyen lassú felszívódású ételek az alapjai egy hosszú edzésnap kivitelezésének. Azonban fontos biztosítani, hogy a gyomorban érzett nyomás, melyet a tápanyagok magas aránya okoz olyan alacsony legyen, amennyire csak lehetséges. A PowerPorridge ehhez egy igen praktikus alapot biztosít. A zabban található béta-glükán hosszan tartó energia felszívódást biztosít, fenntartva ezzel a jollakottság érzetét. Más részről viszont, ha edzés közben hirtelen ránktör az eléhezés, amilyen gyorsan csak lehet magas Glikémiás Index-el rendelkező szénhidrátot kell a test számára biztosítani. Az ismert energia gélek, mint a Liquid Energy Gel is könnyen emészthető és segít gyorsan regenelálni egy eléhezéses helyzetben.