Előtte - Balaton Maraton

Mielőtt az egyes feltöltésekre kitérnénk, nem árt, ha szót ejtünk a gyomor felkészítéséről is, ami legalább olyan terhelést kap majd, mint a lábad vagy egyéb testrészed. Gyakran halljuk sportolóktól, hogy "áh, mindegy mit eszek, úgysem marad bennem!" Nos, jelentjük NEM ez a NORMÁLIS és van bevált megoldás a problémára!

Basic Minerals-t ajánluk mindenkinek, aki:

 • először vág neki ilyen nagy útnak és nem evett még eddig sem gélt, sem egyéb koncentrált kiegészítőt
 • alapvetően jól tűri a gyomra a terhelést, de extrém körülmények között csődöt mond
 • gyomra hajlamos a savasodásra
 • a megváltozott ideg állapot miatt gyomorbántalmai vannak

 

Az edzések mellett ez a kulcsa a jó teljesítménynek: mit kap a szervezet az őrült igénybevétel előtt? Ha a verseny előtti 1-2 hétben nem kezdünk el erősen koncentrálni a tápanyag bevitelre és a regenerációra, elég egy szélsőséges időjárási körülmény és könnyen leblokkolhat a szervezet. Persze ahogyan az edzéseket, ezt sem szabad túlzásba vinni, csak lazán, ami jól esik.

Amikor arról beszélünk, hogy verseny előtt mit érdemes fogyasztani, két dologra gondolunk: "előtte egy héttel", valamint "előtte 1-2 órával". Ennek fényében állítottuk össze az ajánlást:

 • mindenképp javasoljuk a Carbo Loader programot, ami a verseny előtt 5 napig tölti különböző magas minőségű szénhidráttal a szervezetet. Egy adag Carbo Loader 2-3 adag tésztával ér fel!
 • 1-2 nappal a verseny előtt a szénhidrát dús étkezéseinket egészítsük ki fokozatosan fehérje és vitamindús ételekkel is

 

Mielőtt a verseny napjáról beszélnénk, kanyarodjuk vissza picit az azt megelőző estére. A teljesség igénye nélkül néhány fontos példa, mit ne egyél / igyál előző nap:

 • nehezen emészthető zöldségek: kelkáposzta, karalábé, paprika, paradicsom, retek, karfiol, zöldborsó, uborka, paprika
 • szénsavas italokat, mert felesleges gázok keletkeznek
 • nagyon zsíros vagy nagyon fűszeres ételek

 

A verseny napján:

 • a napod kezdődjön ugyanúgy, mint máskor! Ha szoktár reggelizni edd amit szoktál (azért jó ha mellőzöd a fenti ételeket), ha csak kávézni vagy teázni szoktál, akkor legyen most is így. Felesleges már korán reggel eltérni a megszokott dolgoktól és stresszelni a gyomrodat különlegességekkel. Ugyanakkor jó megoldás lehet reggelire egy könnyű müzli, de kipróbálhatod az olivaolajos pirítóst is, igen nagy energia bomba! Ha van idő / lehetőség rá, akkor Power Porridge zabkása is tökéletes: szénhidrát, fehérje, vitamin és ásványi anyag feltöltés szempontjából
 • verseny előtt 1-1,5 órával egyél utoljára, ekkor már csak egy magas szénhidrát tartalmú szeletet fogyassz. Ez lehet egy könnyed Energy Plus, magas szénhidrát, vitamin, fehérje, ásványi anyag és BCAA tartalommal bír. A Cereal Energy Plus L-Carnitin tartalmú szelet is jó döntés lehet, hiszen az L-Carnitin miatt a sjtek gyorsabban szállítják az oxigént. Vagy OAT Pack zabszelet, ha a reggeli nem volt túl gazdag.
 • a folyadékról sem szabad megfeledkezni, legalább 1-1,5 l folyadékot vigyél be ébredéstől a verseny előtti 1 óráig. Hasznos, ha a szelettel együtt iszol 1/2 adag Isotonic izotóniás italt, a verseny előtt fél órával pedig a másik felét. Így egészen biztosan fel leszl töltve szénhidráttal, vitaminnal, ásványi anyaggal!